Terugblik: Practoraat Sociaal Veilige Sport

22 december 2024

Sinds 2023 draagt de Sport Academie bij aan het practoraat Sociaal Veilige Sport. Dit practoraat draait om het verbeteren van sociale veiligheid binnen de sport. Dit thema raakt niet alleen de maatschappij, maar ook het beroepsveld en het onderwijs. Door onderwijs, praktijk en onderzoek te verbinden, wil de onderzoeksgroep brede positieve impact maken op al deze gebieden.

Vanuit MBO Utrecht is docent en sportonderzoeker Justin ter Huurne betrokken. Afgelopen jaar werkte hij, samen met 18 andere sportonderzoekers, toe naar een practoraatplan. Dit is het uitgangspunt voor verder onderzoek. Samen met Justin blikken we terug op de ontwikkeling van dit plan.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Uitgangspunten practoraatplan

In een artikel over het practoraat vertellen je collega-onderzoekers dat jullie het afgelopen jaar hebben onderzocht wat jullie als onderzoeksgroep verstaan onder sociaal veilige sport.

Wat is de uitkomst van het onderzoek?

“Het practoraat is tot de volgende formulering gekomen: ‘Een sociaal veilige sportomgeving kenmerkt zich door een positieve benadering en goed ontwikkelde pedagogische competenties van de trainer of begeleider.’

Tegelijk voelen we als onderzoeksgroep de noodzaak om te melden dat ‘sociaal veilige sport’ een paraplubegrip is waar veel factoren onder vallen”, verduidelijkt Justin. “Bijvoorbeeld; moreel klimaat, cultuur, pedagogisch klimaat maar ook fysieke, psychische en sociale bescherming.”

Ontwikkeling nieuwe tools

Je collega-onderzoekers vertellen ook dat jullie werken aan nieuwe tools werken zodat praten over veiligheid in de sport makkelijker wordt.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Aan wat voor soort tools moeten we denken?

“Je kan hierbij denken aan spelletjes, lesmodules, gesprekstechnieken en andere activiteiten die dit thema belichten”, zegt Justin. “Maar niets staat nog vast! In de praktijk moet straks blijken welke tools het gewenste gedrag opleveren; dat mensen in gesprek gaan. Uit onze huidige pilots komen resultaten en die worden omgezet in definitieve tools.”

Op welke manier gaan deze tools bijdragen aan sociaal veilige sport?

“Het uiteindelijke doel van het practoraat is dat de transitie naar sociaal veilige sport versnelt. De tools die wij ontwikkelen moeten daaraan bijdragen. Door deze in ons onderwijs op te nemen leren de trainers en coaches van de toekomst meteen wat sociaal veilige sport is. Zij nemen dit mee naar het werkveld en zo verbeteren we samen onze sportomgeving.”

Wil je meer weten over het practoraat Sociaal Veilige Sport? Volg ze dan op LinkedIn of bekijk de website.

Ondertekening practoraat – Foto: Marcel de Bont