Oriëntatieprogramma: ontdekken welke volgende stap wél past

23 juli 2024

De juiste studie kiezen kan best een uitdaging zijn. Zeker als je nog twijfelt over waar je echt goed in bent of wat bij je past. Daarom heeft MBO Utrecht sinds 2024 het Oriëntatieprogramma. Een traject van zo’n 20 weken waarin studenten worden begeleid in hun zoektocht naar die ene vervolgstap die écht bij ze past.

Map Koers is onderwijsadviseur en medeontwikkelaar van het Oriëntatieprogramma. Afgelopen schooljaar heeft zij met eigen ogen gezien hoe waardevol het programma is. “We hebben ervaren dat deze studenten behoefte hebben om echt even alleen met zichzelf bezig te zijn. Zonder zich druk te maken over toetsen en examens. Door de lessen en excursies zien ze dat ze veel meer kunnen dan ze dachten en ontdekken ze nieuwe mogelijkheden.”

De nadruk van het Oriëntatieprogramma ligt dan ook op persoonlijke ontwikkeling en oriëntatie. Naast een aantal reguliere vakken (Nederlands, burgerschap en rekenen) volgen de studenten creatieve vakken, keuzedelen, gastlessen en lopen ze één dag per week stage. Vooral het proeven aan verschillende vakgebieden opent veel ogen.

Zo ontdekte Wanika dat haar aanmelding bij Kind en Onderwijs een aanmelding bij ICT moest worden. Youri kreeg weer zelfvertrouwen en durfde na 2,5 jaar een andere studie te kiezen die veel beter past. Isabeau ontdekte tijdens een gastles bij sport dat ze goed kan lesgeven en Marjolijn ontdekte dat ze graag wil ondernemen en leerde een ondernemingsplan maken.

Volgens Map is het starten met zo’n traject een moedige beslissing. “Studenten komen in een ‘liminal space’: de tijd tussen ‘wat was’ en ‘wat komt’. Dit kan een heel beangstigende tijd zijn, omdat ‘wat was’ hun zelfvertrouwen soms heeft weggenomen en ‘wat komt’ nog heel onduidelijk is. We hebben gezien dat studenten die de tijd durven nemen om hun eigen onderzoek aan te gaan vanzelf in een transformatie terechtkomen.”

Na de positieve ervaringen van afgelopen schooljaar, wordt het Oriëntatieprogramma ook aankomend schooljaar aangeboden. Het Oriëntatieprogramma is toegankelijk voor iedereen die de startkwalificatie voor een mbo-studie heeft. Aanmelden kan via de opleidingspagina.