EHBO-les voor alle studenten van Kind en Onderwijs

18 oktober 2024

Bijzondere vormen van onderwijs: MBO Utrecht staat er bol van! Hier draait alles om persoonlijk leren, afstemming met het werkveld, extra trainingen, geweldige projecten en prachtige praktijklokalen. Bij MBO Utrecht volgt het ene mooie verhaal het andere op.

EHBO, ofwel Eerste Hulp Bij Ongelukken, is een belangrijke vaardigheid die levens kan redden. Het is belangrijk dat mensen weten wat ze moeten doen bij grote of kleine ongevallen, zeker als ze werken met kinderen. Daarom krijgen alle studenten van de opleidingen Pedagogisch medewerker en Onderwijsassistent in hun derde studiejaar een uitgebreide EHBO-cursus. Want met een EHBO-certificaat op zak zijn zij nog beter voorbereid op hun toekomstige werk! 

Waarom EHBO zo belangrijk is  

Zeker voor studenten die later met kinderen gaan werken, is EHBO erg waardevol. Student Onderwijsassistent Isaï legt uit dat het fijn is om te leren hoe je kunt helpen in noodsituaties. “Je leert hoe je eerste hulp moet verlenen. Dat kan een klein schaafwondje zijn, maar ook iets groters, zoals reanimatie. Het is belangrijk dat je weet wat je moet doen als er iets gebeurt.” 

“We vinden het belangrijk dat iedereen die bij ons afstudeert in principe een EHBO-diploma heeft,” legt Anne de Valk, MBO Utrecht docent en EHBO-instructeur uit. “Al onze studenten gaan werken met kinderen, en vanuit de wet is er een verplichting dat er een EHBO’er aanwezig is op de locatie. We kiezen er bewust voor om de uitgebreide cursus voor volwassenen, kinderen en baby’s aan te bieden, zodat studenten voorbereid zijn op verschillende situaties.” 

Van e-learning naar oefenen 

De theorie van EHBO leren studenten zelfstandig online in een e-learning van ongeveer 16 uur. Voor elke les moeten studenten verplicht bepaalde modules hebben afgerond, anders kunnen zij de les niet volgen. Doordat de theorie bekend is, kunnen studenten tijdens de praktijklessen snel aan de slag met oefenen. En dat werkt goed, volgens Maris: “Het is fijn dat je voor de lessen eerst de theorie hebt gehad zodat je precies weet wat je moet doen, en daarna ga je het ook nog eens praktisch uitvoeren zodat het goed blijft zitten.” 

De EHBO-praktijklessen bij MBO Utrecht zijn heel actief en afwisselend. Studenten leren tijdens de les hoe ze handelingen moeten doen. Het is belangrijk dat ze dit goed oefenen hebben, zodat ze precies weten wat ze moeten doen als ze ooit eerste hulp moeten verlenen. Studenten leren bijvoorbeeld hoe ze moeten reanimeren bij volwassenen, baby’s en kinderen. Daarnaast leren de studenten verbandjes aanleggen, de stabiele zijligging uitvoeren en hoe ze moeten handelen bij verslikking.  

Meer zelfvertrouwen en kennis  

EHBO-kennis is niet alleen nuttig, het zorgt ook voor meer zelfvertrouwen bij studenten. Of het nu gaat om kleine ongelukjes of ernstigere situaties, deze studenten weten straks wat ze moeten doen. Het behalen van een EHBO-certificaat geeft hen een extra vaardigheid die ze kunnen inzetten op hun werk en in hun dagelijks leven. Het is een stap naar meer veiligheid, zowel op school als in de samenleving. 

Maris, die ook de opleiding Onderwijsassistent volgt, voelt zich rustiger als er iets gebeurt op zijn stage. “Het geeft me meer zekerheid. Als een leerling gewond is, weet ik wat ik moet doen. Ik hoef niet meteen iemand anders te halen en kan zelf eerste hulp bieden.” Docent en instructeur Anne hoort regelmatig van studenten dat ze hun kennis hebben kunnen gebruiken op hun stage of werk: “Dat is dan vaak niet bij iets heel levensbedreigend, maar ze voelen zich al heel trots als ze een verbandje hebben mogen aanleggen, een splinter op de juiste manier konden verwijderen of heel snel met rust aan de slag konden bij verslikking. Studenten voelen zich altijd heel trots als ze hun kennis hebben kunnen gebruiken.” 

Wil je meekijken met Anne, Isaï en Maris tijdens hun EHBO-cursus? Bekijk dan de video op ons YouTubekanaal.