Begin deze maand deden Kim, Willemijn en Maroen, samen met 4 andere studenten, mee aan de vakwedstrijden van AEHT* 2024. Een internationaal congres waar studenten van zo’n 24 horeca en toerisme opleidingen uit heel Europa vijf dagen samenkomen. Een week lang, non-stop, werken in het vakgebied waar je voor leert is een ontzettend leerzame ervaring die ogen opent!
Zo’n week in het buitenland is een gebeurtenis! Het versterkt de band met docenten en medestudenten, het vraagt studenten te presteren in een vreemde omgeving en draagt bij aan de liefde voor het vakgebied.
Het meest geïnspireerd zijn de drie dames door alle gepassioneerde studenten en professionals die ze hebben ontmoet. “Het is zo geweldig om met zoveel jonge gepassioneerde mensen bij elkaar te komen. In het restaurant waar ik werk praat ik niet vaak op dit niveau over ons vakgebied”, zegt Kim.
Op de eerste dag werden alle deelnemers gekoppeld aan een studenten uit een ander land. Na een kennismaking startte de voorbereiding op de wedstrijden. Vanaf dat moment werkten de dames in vaste teams. Willemijn vertelt hoeveel ze geleerd heeft van haar Oostenrijkse teamgenoot: “Ik was echt onder de indruk van alle wijnkennis die hij had! Dat heeft er zeker aan bijgedragen dat we zilver hebben gewonnen op Wine Service. Hij heeft me echt geïnspireerd om nog meer over wijnen te willen leren.”
Deelname aan een dergelijke wedstrijd heeft veel voorbereiding nodig. Studenten die meedoen met AEHT krijgen daarom naast hun vaste lessen extra workshops en cursussen. Zo verdiepen zij zich nog meer in het vakgebied waarvoor ze worden opgeleid.
Maroen deed de wedstrijd Barista. “Ik had al best veel geleerd op school en tijdens mijn stage”, vertelt Maroen. “Maar de Barista workshop die ik extra kreeg heeft me echt geholpen in mijn barista kennis.”
De ervaring in Riga is zelfs bepalend voor de vervolgstappen die de dames gaan zetten. Maroen vertelt dat de wedstrijd bevestigt dat ze het goede vakgebied heeft gekozen. “In Riga heb ik opnieuw gemerkt dat het vak echt bij me past en dat ik nog ik nog zoveel kan leren. De keuze voor een vervolgstudie op de hotelschool is nu definitief.” Ook Willemijn overweegt een vervolgstudie op de hotelschool en is echt geïnteresseerd in een verdieping als sommelier.
Kim wil na haar deelname aan de wedstrijd Restaurant Service meer internationale ervaring in het vak opdoen. “Allereerst staat er een workshop cocktail maken in Australië op de planning.”
Alle deelnemers verdiepten zich in een ander vakgebied. Daarom heeft iedereen Riga op een andere manier ervaren. Toch houden ze er achteraf hetzelfde gevoel aan over: een nog grotere liefde voor het vakgebied: “We kunnen nog zoveel leren! We hadden deze ervaring echt niet willen missen.”
De workshops en de reis werden voor een deel met een Erasmus+ beurs bekostigd. Eramus+ speelt hiermee een grote rol in de ervaring van deze drie studenten.
*De afkorting AEHT staat voor Association of European Hotel and Tourism Schools. Deze Europese organisatie voor hotel- en toerismescholen biedt elk jaar in een ander Europees land vakwedstrijden voor studenten aan op het gebied van horeca en toerisme.