Mbo Verpleegkundige

Door ouderdom, ziekte of handicap hebben sommige mensen professionele zorg nodig. Bij de opleiding mbo Verpleegkundige leer je om deze zorg te bieden. Als verpleegkundige help je mensen met lichamelijke, psychosociale en/of maatschappelijke problemen. Je geeft voorlichting, advies en instructies. Zo geef je informatie over bijvoorbeeld gezond gedrag, over een ziekte of handicap of over hulpmiddelen.

Opleiding verpleegkundige

Wat leer je als mbo Verpleegkundige?

Het onderwijs op school sluit goed aan bij de praktijk. Tijdens de opleiding Mbo Verpleegkundige volg je vakken als verpleegkunde en leer je verpleegtechnische handelingen uitvoeren zoals medicijnen toedienen, een infuus aanleggen en wonden verzorgen. Ook leer je hoe je mensen kan ondersteunen met hun algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) en persoonlijke hygiëne, zoals aankleden, douchen en eten.

Daarnaast volg je algemene vakken en verdiep je je via projecten in specifieke thema’s. In de lessen is er ook veel ruimte om kennis en ervaring uit de praktijk uit te wisselen. Dit kan doordat de docenten zelf in de praktijk werken of werkten én doordat jij en je medestudenten zelf veel ervaring opdoen in de praktijk.

Leren in de praktijk

Bij MBO Utrecht gaan we ervan uit dat je het beste leert als je dat wat je geleerd hebt meteen in de praktijk kan brengen. Daarom leiden we op in en met de beroepspraktijk.

Je kan tijdens je opleiding bijvoorbeeld werkervaring opdoen in een verpleeghuis, een verzorgingshuis, de thuiszorg, een revalidatieafdeling of in het ziekenhuis.

Volg je de opleiding Mbo Verpleegkundige als BBL-opleiding dan werk je een aantal dagen in de zorg. Daarnaast ga je naar school. Volg je de opleiding mbo Verpleegkundige als BOL-opleiding dan loop je stage bij verschillende zorginstellingen. Zowel bij de BBL- als de BOL-opleiding leer je dus veel in de praktijk. Hierdoor word je goed voorbereid op je werk als verpleegkundige.

Waar ga je later werken?

Aan het einde van de opleiding heb je het vak verpleegkunde onder de knie. Je kan als mbo Verpleegkundige met een verpleegplan de zorg coördineren, je kan verpleegtechnische handelingen uitvoeren en mensen begeleiden met psychosociale problemen. Verder help je mensen om te gaan met hun ziekte.

Met het diploma mbo Verpleegkundige kun je gaan werken in verpleeghuizen, verzorgingshuizen, de geestelijke gezondheidszorg, de gehandicaptenzorg of de thuiszorg. Ook kun je aan de slag in het ziekenhuis, bijvoorbeeld op de revalidatieafdeling. Daarnaast kun je doorstromen naar de hbo-opleiding Verpleegkunde.

Hoe ziet je dag als mbo Verpleegkundige eruit?

De werkdag van de gemiddelde verpleegkundige is erg afwisselend. De werkdag van een verpleegkundige in de thuiszorg ziet er ook heel anders uit dan de werkdag van een verpleegkundige in de gehandicaptenzorg.

Verpleegkundige in de wijk

Als verpleegkundige in de wijk verleen je zorg bij mensen thuis. Je werkt in een bepaalde wijk of buurt. Je begeleidt patiënten thuis bij de zelfzorg en neemt taken over die ze zelf niet  kunnen verrichten. Dat doe je door te assisteren bij de persoonlijke verzorging en mensen te helpen met douchen, aankleden en verschonen. Je verricht ook verpleegtechnische handelingen zoals het toedienen van medicijnen of injecties.

Doordat je bij mensen thuis werkt, zul je op een dag bij veel verschillende mensen over de vloer komen. Je begint je dag bijvoorbeeld van het helpen van een aantal mensen met wassen en aankleden om vervolgens mensen te helpen met eten of sondevoeding.

Voorbeeld van het begin van een vroege dienst:

  • 7.00 Je helpt een patiënt met douchen en aankleden.
  • 7.30 Je helpt een volgende patiënt met het aantrekken van steunkousen en dient zijn medicijnen toe.
  • 7.45 Je meet de bloedsuikerspiegel van de derde patiënt. Als de bloedsuikerspiegel te hoog is, dien je insuline toe.
  • 8.00 Je gaat door naar de volgende patiënt voor wondverzorging. Ook maak je zijn ontbijt klaar.

Verpleegkundige in de gehandicaptenzorg

Als mbo-verpleegkundige in gehandicaptenzorg werk je bij een instelling die gehandicaptenzorg verleent. Je helpt patiënten met wat ze niet zelf kunnen en stimuleert hen zaken te doen die ze wel zelf kunnen. Ook leer je hen vaardigheden aan zoals het strikken van veters.

De mate van zorg die nodig is, is sterk afhankelijk van het handicap en de ernst van het handicap. Mensen met een lichte verstandelijke beperking kunnen onder begeleiding zelfstandig werken en wonen. Bij ernstige of meervoudige handicaps is er intensieve zorg en begeleiding nodig.

Je ondersteunt je patiënten bij de persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken, ontwikkelen van vaardigheden en bij verdere dagbesteding. Ook voer je verpleegtechnische handelingen uit.

Iets voor jou?

De opleiding mbo Verpleegkundige is iets voor jou als je graag in de zorg aan de slag wilt. Daarnaast ben je sociaal, ondernemend en flexibel. Je staat sterk in je schoenen en leert graag in de praktijk.

Er zijn drie mogelijkheden om de opleiding Mbo Verpleegkundige te volgen:

Mbo Verpleegkundige BOL

De BOL-opleiding duurt vier jaar. Je loopt stage bij verschillende zorginstellingen, zoals het verpleeghuis, de thuiszorg en de revalidatie-afdeling.

Lees meer over mbo Verpleegkundige BOL

Mbo Verpleegkundige BBL

De BBL-opleiding duurt drie jaar. Je werkt bij een van de aangesloten zorginstellingen en volgt daarnaast één dag in de week onderwijs.

Lees meer over mbo Verpleegkundige BBL

Mbo Verpleegkundige BBL (versneld)

Naast de reguliere opleiding van drie jaar is er ook de optie om de opleiding mbo Verpleegkundige BBL versneld te volgen. Dat kan als je een passende vooropleiding hebt.

Lees meer over mbo Verpleegkundige BBL (versneld)

Waarom kies je voor de opleiding Mbo Verpleegkundige bij MBO Utrecht?

  1. Topopleiding

    De opleiding Mbo Verpleegkundige aan MBO Utrecht staat al jaren in de top 5 van beste opleidingen Mbo Verpleegkundige in Nederland (mbo keuzegids).

  2. Persoonlijke aandacht

    Wij houden onze studenten altijd in beeld, zowel op school, als op stage. Er zijn korte lijntjes tussen student, docent en stagebegeleider.

  3. Opleiding op maat

    We kijken naar wat jij nodig hebt om succesvol de opleiding mbo Verpleegkundige af te ronden. Dat kan in de vorm van extra begeleiding, maar ook in de vorm extra uitdaging.

  4. Docenten uit de praktijk

    Al onze vakdocenten zijn zelf verpleegkundigen. Ze werken of werkten in de zorg. Daarnaast werken we veel met gastdocenten uit de zorg. Dat zorgt voor veel praktijkvoorbeelden in de theorielessen

  5. Samenwerking in de wijk

    Wij werken samen met bekende zorgaanbieders in de wijk.

 

MBO Utrecht

Bij MBO Utrecht kun je op goed bereikbare locaties wel 50 verschillende opleidingen volgen. Wij zijn een kleinschalige school waar jij je snel thuis zult voelen. Dat komt door onze betrokken docenten die niet alleen aandacht hebben voor jou als persoon, maar ook voor de manier waarop jij leert.

Er is veel ruimte voor maatwerk. We hebben bijvoorbeeld veel doorstroom- en versnellingsmogelijkheden. Maar er is ook ondersteuning wanneer dat nodig is.

Bij ons word je niet alleen opgeleid voor een vak. We vinden het belangrijk dat je naast je opleiding ook vaardigheden leert die je helpen in deze wereld die continu verandert. Zo ben jij straks een goed opgeleide professional die klaar is om in de praktijk aan de slag te gaan.