Medewerker sport en recreatie

Beweeg mensen! Leer bij de opleiding Sport- en Bewegingscoördinator hoe je beweegprogramma’s ontwikkelt en sportevenementen organiseert voor verschillende doelgroepen.
In de eerste twee jaar leer je alles over het organiseren van sport- en beweegactiviteiten voor verschillende doelgroepen. Denk aan het opstellen van lesprogramma’s, het coachen van deelnemers en het organiseren van toernooien of evenementen. Ook leer je hoe je gezondheid monitort en hierover adviseert.
Daarna specialiseer je je in een bepaald vakgebied: buurtsportcoach, leefstijlcoach of leisure outdoor & adventure-coach.
De opleiding volg je op niveau 4 bij de Sport Academie van MBO Utrecht, op Sportpark Zuilense Vecht. Je vindt hier diverse sportvelden, een moderne fitness accommodatie en verschillende sporthallen. Je krijgt persoonlijke begeleiding van een betrokken docententeam.
Je leert het beste door te ervaren. Bij MBO Utrecht werk je aan échte projecten, met fijne begeleiding. Je kent elkaar, het is gezellig en je ontdekt wat bij jou past. Zo groei jij op jouw manier, het draait om jou.
De opleiding is een mooie mix van theorie en praktijk. Natuurlijk ben je zelf ook veel in beweging! De opleiding duurt vier jaar, maar versnellen is mogelijk.
Je volgt algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en Rekenen.
Daarnaast heb je beroepsgerichte vakken, zoals:
Daarnaast bieden we je ook sportbadges, zoals Toprope klimmen, Reddend zwemmen voor zwembaden en Baseball5. Je kunt hiermee een bonds- of branchegerelateerd certificaat behalen.
Past het werk van sport- en bewegingscoördinator echt bij jou? Daar kom je achter door stage te lopen. Met behulp van stageopdrachten van school ga je kennismaken met alle aspecten van het werkveld en je toekomstige baan.
In de eerste twee leerjaren loop je ongeveer 25 procent van je opleidingstijd stage bij een sportorganisatie of sportvereniging. In de profieljaren loop je circa 50-60 procent van de tijd stage, afhankelijk van de keuzes die je maakt. Je loopt dan één stage voor je profieldeel en één voor een keuzedeel.
Met keuzedelen duik je dieper in een bepaald onderwerp. Wij bieden de volgende keuzedelen:
Ook een aantal van deze keuzedelen kun je behalen met een bonds- of branchediploma.
In de eerste twee jaar leggen we een brede basis. In het tweede leerjaar ga je bovendien kennismaken met de verschillende uitstroomprofielen. Hierdoor kom je tot een weloverwogen keuze in welk uitstroomprofiel je wilt afstuderen. Vanaf het derde jaar ontwikkel jij je verder in één van deze profielen.
Buurtsportcoach (opleidingscode 25909)
Als buurtsportcoach ben jij de verbinder tussen organisaties in sport, welzijn, kinderopvang en onderwijs. Je brengt verschillende partijen samen voor het opzetten en uitvoeren van sport- en beweegprogramma’s. Deze hebben een maatschappelijk doel, zoals het versterken van de samenhang in een buurt of een impuls geven aan verantwoord bewegen.
Bij dit profieldeel volg je vakken als:
Leisure Outdoor & Adventure Coach (opleidingscode 25912)
Als Leisure Outdoor en Adventure coach ben je actief in de buitenlucht. Je werkt met groepen en individuele deelnemers.
Naast het veilig en met plezier aanbieden van avontuurlijke outdoor activiteiten, ben je in staat om deze outdoor activiteiten in te zetten als middel. Dit betekent dat je de outdoor activiteiten leert inzetten om het gedrag en/of de groepsdynamiek te beïnvloeden. De kern van je werk is dat je door met elkaar het avontuur aan te gaan, je de kwaliteiten en talenten van je deelnemers ontwikkelt. Denk hierbij aan bedrijfs- en teamtrainingen, klasseninterventies of persoonlijke ontwikkel trajecten.
Al onze outdoor activiteiten worden middels ervaringsleer aangeboden. Naast de praktijk ben jij in staat een (coach-)plan op te stellen, activiteiten in te zetten en met de persoon of groep hierop te reflecteren. Door deze reflectie bied je de persoon of groep een leermoment. De outdoor activiteiten en trajecten kun je voorbereiden en uitvoeren samen met een team collega’s. Goed om te weten is dat deze groeiende sector een groot werkgebied in Nederland en het buitenland heeft.
Bij dit profiel worden de volgende thema’s behandeld:
Leefstijlcoach (opleidingscode 25910)
Als leefstijlcoach help je individuele klanten bij het ontwikkelen en behouden van een gezonde(re) levensstijl. We leren je daarom onder meer hoe je een intake afneemt, een plan maakt voor een gezonde leefstijl en hoe je iemand motiveert om deze leefstijl vol te houden. Verder leer je hoe je trainingsschema’s opstelt en uitvoert voor mensen die een gezonde(re) leefstijl willen bereiken. En hoe je projecten, wedstrijden en toernooien organiseert. Bovendien hebben we aandacht voor goede voeding, gezond bewegen en leven, fitness en mentale coaching.
Bij dit profiel worden de volgende thema’s behandeld:
Je kunt de opleiding binnen 3 jaar afronden. Samen kijken we welk tempo past bij jouw talenten, inzet en motivatie.
Je bent welkom op deze opleiding met één van de volgende bewijzen:
Het is noodzakelijk dat je in bezit bent van zwemdiploma A.
Deze mbo-opleiding start eind augustus, na de zomervakantie van regio Midden.
Sporthal Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 674 in Utrecht
Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):
*Deze bedragen zijn exclusief eventuele kosten voor keuzedelen en/of andere keuzes (niet verplicht).
In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding.
Opleidingscode Opleidingscode is een landelijke lijst met erkende opleidingen door de overheid. 23366
Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.
Als je klaar bent met de opleiding Sport- en bewegingscoördinator, ben je breed inzetbaar binnen de sportbranche. Je kunt aan de slag bij alle mogelijke organisaties, zoals sportverenigingen, zwembaden, (sport)bso’s, indoorhallen, fitness- en gezondheidscentra of sportbonden. Of je kunt voor jezelf beginnen, als sportprofessional binnen de sport- en beweegbranche.
Doorstromen naar een hbo-opleiding is ook een mogelijkheid, bijvoorbeeld aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO), Fysiotherapie of Sportmanagement.
Echt een goede indruk krijgen van deze opleiding? Bezoek dan een van onze studiekeuze-events
Studiekeuze-events"Bij de Open Dag werd mij verteld dat niet de hele dag aan sport wordt gedaan. Maar in de praktijk sporten wij veel meer dan ik van tevoren had gedacht. Zo leer je in de praktijk!"
Julia
Student
Sinds 2023 draagt de Sport Academie bij aan het practoraat Sociaal Veilige Sport. Dit practoraat draait om het verbeteren van sociale veiligheid binnen de sport. Dit thema raakt niet alleen de maatschappij, maar ook het beroepsveld en het onderwijs. Door onderwijs, praktijk en onderzoek te verbinden, wil de onderzoeksgroep brede positieve impact maken op al deze gebieden.
Practoraat Sociaal Veilige Sport6,5
54%
3
85%