Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie
Niveau 4 BOL 3 jaar

Meewerkend horeca ondernemer

Start je eigen horecazaak! Leer alle zakelijke en praktische skills die je nodig hebt om een horecazaken te runnen bij de opleiding Meewerkend Horeca ondernemer.

Twee studenten van de horecaopleiding werken in de Brasserie

De opleiding

In het eerste leerjaar volg je theorie, vaardigheden en praktijklessen die je voorbereiden op een carrière in horeca of toerisme. Je loopt stage bij erkende bedrijven zoals Van der Valk of Albron en doet praktijkervaring op in onze eigen brasserie, waar je werkt met echte gasten.

Veel docenten hebben zelf in de praktijk gewerkt, waardoor de lessen actueel en praktijkgericht zijn.

Aan het eind van het jaar kies je een richting: horeca of toerisme. Kies je voor Meewerkend horeca ondernemer, dan verdiep je je verder in de horecasector. Je leert onder andere serveren, rekeningen opmaken en een ondernemingsplan en inkoopbeleid opstellen.

 

Nu ben jij

ondernemend, gastvrij en enthousiast over het runnen van een horecagelegenheid.​

Straks leer jij

hoe je een horecazaak leidt, van het serveren van gerechten tot het opstellen van een ondernemingsplan.

Later kan jij

je eigen restaurant starten, leidinggeven in hotels of werken bij toonaangevende horecabedrijven.
Studiejaar 2025-2026
Aanmelden

Waarom MBO Utrecht?

Je leert het beste door te ervaren. Bij MBO Utrecht werk je aan échte projecten, met fijne begeleiding. Je kent elkaar, het is gezellig en je ontdekt wat bij jou past. Zo groei jij op jouw manier, het draait om jou.

Vakken en stage

Vakken

Tijdens de opleiding krijg je een afwisselend programma van theorielessen, vaardigheden en praktijklessen. Je krijgt bijvoorbeeld de volgende vakken:

  • Horecavaardigheden
  • Gasten ontvangen
  • Toeristische kennis (Nederland, Europa, rest van de wereld)
  • Trends en ontwikkelingen binnen de sector
  • Algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen, Economie en Burgerschap

Naast Engels en Nederlands bieden wij ook Spaans en Duits aan.

Stage

In je tweede en derde leerjaar ga je stage lopen. Altijd eens een langere tijd in het buitenland willen wonen en werken? Dit is je kans! Er zijn binnen onze opleiding mogelijkheden om in het buiteland stage te lopen.

Versnellen

Versnellen is mogelijk via individueel maatwerk.

Vooropleiding en toelating

Welke vooropleiding heb je nodig?

  • diploma vmbo kader, GL, TL of mavo
  • havo/ vwo 3 naar 4 (met overgangsbewijs)
  • diploma mbo-niveau 2 of 3

Zijn er extra toelatingseisen?

Voor deze opleiding zijn er geen extra toelatingseisen.

Praktische informatie

Locatie

Australielaan 25, Utrecht

Kosten

Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):

  • Leerjaar 1: €340,-
  • Leerjaar 2: €30,-
  • Leerjaar 3: €0,-
  • Laptop: €500,-

Onderwijs- en examenregeling (OER)

In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding.

Opleidingscode

Opleidingscode Opleidingscode is een landelijke lijst met erkende opleidingen door de overheid. 25185

Studie in Cijfers

Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.

Na je opleiding

Na je studie kun je aan het werk bij hotels, restaurants of bijvoorbeeld cateringbedrijven. Je geeft leiding aan de gastvrouwen en gastheren of denkt mee aan het verbeteren van de gastvrijheid in een restaurant. Je werk is afwisselend en zeker niet van 9 tot 5 uur.

Doorleren aan het hbo kan natuurlijk ook. Onze studenten kiezen dan vaak voor de Hogere hotelschool of Vrijetijdsmanagement.

Neem een kijkje bij MBO Utrecht

Echt een goede indruk krijgen van de opleiding Meewerkend Horeca ondernemer? Bezoek dan een van onze studiekeuze-events.

Studiekeuze-events
2 Studenten lopen over de gang op een locatie van MBO Utrecht tijdens een studiekeuze-event.

"Toen ik de kans kreeg om in Milaan stage te lopen, heb ik die met beide handen aangepakt. Er is een wereld voor mij open gegaan."

MBO Utrecht student Myra

Myra

Student

Brasserie De Walvis

In het hart van de MBO Utrecht Onderwijsboulevard bloeit een nieuw initiatief op: brasserie De Walvis, een levendige ontmoetingsplek waar studenten van de Academie voor Horeca en Toerisme hun theoretische kennis in de praktijk kunnen brengen.

Meer over Brasserie de Walvis

Feiten & Cijfers

Studenttevredenheid

6,9

Doorstroom hbo

44%

Slagingspercentage

72%

Werk na afstuderen

100%