Van klaslokaal naar talkshowstudio

14 juni 2024

Bijzondere vormen van onderwijs: MBO Utrecht staat er bol van! Op het gebied van persoonlijk leren, afstemming met het werkveld, extra trainingen, geweldige projecten en prachtige praktijklokalen. Je kan het zo gek niet verzinnen, bij MBO Utrecht volgt het ene verhaal het andere op.

Studenten Marketing & Communicatie nemen de regie

In de wereld van marketing en communicatie zijn beeld en geluid onmisbare elementen geworden. MBO Utrecht speelt hierop in met het keuzedeel Talkshow. Dit keuzedeel biedt studenten van de opleiding Marketing & Communicatie een unieke mogelijkheid voor om praktijkervaring op te doen in de journalistieke wereld. Drie betrokkenen, docent Thomas van Brink en studenten Kyan en Mette, delen hun ervaringen met dit bijzondere onderdeel van de opleiding.

Superveel vrijheid voor eigen ideeën

“Het keuzedeel Talkshow is één van de keuzedelen die studenten kunnen kiezen,” vertelt Thomas van Brink, docent bij de opleiding Marketing & Communicatie. “Om je diploma te behalen, volg je verschillende vakken die aansluiten bij marketing en communicatie. En daarnaast is het de bedoeling dat studenten drie keuzedelen volgen buiten het reguliere programma. Talkshow is daar één van. Het focust op journalistiek op beeld en omvat onder andere camerajournalistiek.”

Tijdens het keuzedeel werken de studenten naar hun eigen talkshow toe. “Ze mogen zelf onderwerpen bedenken, rollen verdelen en items maken,” legt Thomas uit. “Binnen de duidelijke kaders die we stellen, proberen we studenten superveel vrijheid te geven. Dat betekent dat studenten heel veel kunnen kiezen, heel veel eigen ideeën mogen bedenken en dat we eigenlijk alle ruimte proberen te geven om daar invulling aan te geven.”

Wennen aan de camera

Voor student Kyan (17) was de keuze voor het keuzedeel Talkshow snel gemaakt. “Ik wil later iets doen in de media, dus dit leek me een leuke manier om alvast ervaring op te doen,” vertelt hij. “Het leukste vond ik mijn eigen item maken. Ik heb een item over Joost Klein en het Songfestival gemaakt. De reacties op straat waren eigenlijk allemaal hetzelfde: mensen vonden het allemaal niet leuk dat hij gediskwalificeerd was.”

Kyan vond vooral het wennen aan de camera’s een uitdaging. “Ik ben niet iemand die graag op beeld is, dus dat was even wennen. Maar daar leer ik wel steeds beter me omgaan. Voor de uitzending van vanavond ben ik eigenlijk niet zenuwachtig. Ik weet wat ik wil vertellen en hoe ik het ongeveer ga doen.”

Uit je comfortzone stappen

Mette (16) deelt een vergelijkbare ervaring, al begon het keuzedeel voor haar wat stroever. “De eerste periode was best lastig,” geeft ze toe. “Je leert heel veel nieuwe dingen en moet echt uit je comfortzone stappen.” Bijvoorbeeld door mensen op straat zomaar aan te spreken voor een interview. Gelukkig wende Mette aan het werken met de camera en is ze enthousiast over het keuzedeel. “Het is heel leuk om te zien hoe alles samenkomt in de talkshow. Iedereen heeft zijn eigen item gemaakt en het resultaat is echt heel erg leuk geworden.”

Docent Thomas ziet de voordelen van dit keuzedeel duidelijk terug in de studenten. “Het mooie aan dit project is dat studenten echt een drempel over moeten.” En juist dat zorgt ervoor dat studenten tot bloei komen. “Studenten zijn trots op zichzelf nadat ze iets gedaan hebben dat ze eigenlijk heel spannend vinden.”

De studenten zelf hebben ook een duidelijke boodschap voor toekomstige deelnemers. “Gewoon doen!” zegt Mette vastberaden. “Het lijkt misschien eng of lastig, maar uiteindelijk valt het allemaal mee en leer je ontzettend veel.”

Wil je meekijken met Thomas, Kyan en Mette tijdens de opnames van Talkshow? Bekijk dan de video op ons YouTubekanaal.