Voor het keuzedeel Verdieping glasvezel werkt de ICT Academie sinds kort samen met KPN. In dit keuzedeel leren studenten van de opleiding Expert IT Systems and Devices hoe ze glasvezelinstallaties moeten aanleggen en verbinden. Dankzij deze samenwerking leren ze dit niet meer alleen op school, maar echt in de praktijk. Want de ICT studenten gaan op pad met een KPN monteur!
Murat Ozmuk is al 30 jaar werkzaam bij de KPN monteursorganisatie. Hij ontvangt de ICT studenten 8 ochtenden in de wijkcentrale in Overvecht. Hier legt hij ze alles uit over glasvezelverbindingen en laat hij zien hoe de verdeelstations in de woonwijk werken. Daar hoort natuurlijk ook een stukje voorgeschiedenis bij, zoals praktijkles in koperverbindingen en verschillende soorten modems. Zo worden de studenten voorbereid op de ‘in house’ ervaring; het moment waarop studenten met een monteur bij mensen thuis aan de slag gaan.
Tijdens zo’n praktijkochtend komt er nogal wat vaktaal voorbij. Weten jullie iets over DNS, TCP en UDP? Waar staat SWP voor en wat is IGMP Snooping? De studenten kennen de termen al en dat is even wennen voor Murat. “Normaal geef ik training aan bakkers, automonteurs en kantoormensen die zich omscholen. Deze studenten hebben al veel theoretische kennis.”
De studenten worden ook direct enthousiast zodra het praktijkgedeelte begint. Docent Gijsbert ziet dat vaker gebeuren. “In de praktijk komen de vragen opeens. Ze staan letterlijk te springen om aan de slag te staan. Studenten komen als het ware tot leven in de praktijk.”
Ook voor KPN is deze samenwerking waardevol. Teamleider Hans Versteeg vertelt dat er regelmatig een tekort aan monteurs is. “Bij KPN zijn veel mbo-functies beschikbaar, zoals die van monteur. Gelukkig zien we dat mbo-studenten ook graag bij ons werken. Er zijn al 3 studenten geïnteresseerd in een stageplek bij ons.”
De conclusie: de samenwerking die onlangs startte is succesvol gebleken. Volgend jaar gaan beide partijen onderzoeken hoe de samenwerking kan uitbreiden. Denk aan marktconforme certificaten voor studenten, nog meer gastlessen en een verbeterde aansluiting van het onderwijs op de praktijk.