Bijzondere vormen van onderwijs: MBO Utrecht staat er bol van! Hier draait alles om persoonlijk leren, afstemming met het werkveld, extra trainingen, geweldige projecten en prachtige praktijklokalen. Bij MBO Utrecht volgt het ene mooie verhaal het andere op.
Voor evenementenmedewerkers staan samenwerken, flexibiliteit en veel verschillende mensen ontmoeten centraal. Dankzij het leerwerkbedrijf Eventlab van de MBO Utrecht Event Academie krijgen studenten een unieke kans om deze vaardigheden in de praktijk te leren. Door op echte evenementen te werken, leren zij over het werkveld en groeien zij als professional.
Eventlab is het leerwerkbedrijf van de Event Academie van MBO Utrecht. Hier leren studenten van de opleiding Medewerker evenementenorganisatieMedewerker evenementenorganisatie door te doen. Docent en coördinator Brody Rhemrev legt uit: “We werken samen met verschillende evenementenorganisaties en kijken welke evenementen geschikt zijn voor onze studenten. Op een evenement begeleiden we de studenten om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.” Soms lopen studenten via Eventlab korte stages van een dag, vooral bedoeld om praktijkuren te draaien. En in andere gevallen werken studenten langer op een evenement als stage.
Een van de evenementen waar studenten via Eventlab aan de slag gaan, is de Margriet Winterfair. Hier doen studenten in allerlei rollen praktijkervaring op. Brody: “We hebben studenten op verschillende plekken, zoals bij de entree, tassenstalling, VIP-ruimte, en zelfs backstage. Derdejaars coördineren, terwijl eerstejaars meer uitvoerende taken oppakken, zoals tickets scannen.”
Tom, tweedejaarsstudent, vertelt: “Ik ben een van de coördinatoren. Leuk, want normaal gesproken doe je dat nog niet echt in je tweede leerjaar. Maar omdat ik nu echt stage loop bij Eventlab, kan het wel.” Hij leert veel nieuws. “Ik kreeg een portofoon om, daar heb ik nog niet vaak mee gewerkt. Echt vet om zo’n nieuwe ervaring erbij te krijgen.“ Ook eerstejaarsstudent Jilian maakt kennis met werken in de branche: “Gisteren deed ik tickets scannen en kassa, en vandaag doe ik garderobe. Het leukst vind ik tickets scannen, omdat bezoekers dan heel enthousiast zijn dat ze naar binnen mogen.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Het grootste voordeel van Eventlab? De enorme diversiteit. Brody benadrukt: ““Onze studenten staan op allerlei verschillende evenementen! Zo gaan ze van hardstyle evenementen zoals Defqon naar een beurs zoals de Margriet Winterfair of de Libelle zomerweek. Daarna weer naar de viering van de Dom, of maatschappelijke evenementen zoals bijvoorbeeld een herinneringsrit.”
Ook de rollen variëren. In het eerste jaar voeren studenten uitvoerende taken uit, zoals garderobe of barwerk. In het tweede en derde jaar worden de functies uitdagender: artiesten begeleiden, backstage management of coördinatie. Brody: “Dit biedt studenten praktijkervaring én krijgen ze steeds wat meer verantwoordelijkheid.”
Via Eventlab doen studenten Medewerker evenementenorganisatie onmisbare praktijkervaring op. Brody: “Het evenementenvak kan je deels natuurlijk leren in de schoolbanken, maar uiteindelijk moet je gewoon lekker het veld in. Je werkt aan competenties zoals samenwerken, omgaan met werkdruk en flexibel zijn.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Daarnaast ontdekken studenten wat bij hen past. “In het eerste jaar sporen we studenten aan om zoveel mogelijk verschillende events en verschillende functies te doen, zodat ze echt kunnen zien wat er allemaal is. In leerjaar 2 en 3 vinden we het leuk als ze zich wat meer kunnen specialiseren in een bepaalde richting.”
Met zoveel verschillende evenementen geeft Eventlab studenten niet alleen kennis, maar ook onvergetelijke ervaringen. Of het nu gaat om een groot festival, een beurs of een lokaal initiatief, de veelzijdigheid en begeleiding van Eventlab maken het een springplank voor de evenementenprofessionals van de toekomst.
Benieuwd naar het werk van Tom en Jilian op de Margriet Winterfair? Bekijk de video op ons YouTubekanaal.