In januari 2023 bestond MBO Utrecht tien jaar. Op 1 januari 2013 ging MBO Utrecht van start als een kleinschalige instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Utrecht en omgeving. Wat zijn de bijzondere verhalen en momenten uit tien jaar MBO Utrecht?
Het is onmogelijk om één van de grootste projecten in de geschiedenis van MBO Utrecht over het hoofd te zien. Letterlijk, want het resultaat is een vernieuwd onderwijsgebouw in Kanaleneiland. Marianne de la Rive Box is als projectondersteuner nauw betrokken bij transitie huisvesting en vertelt hoe de Onderwijsboulevard tot stand is gekomen.
Marianne kent de oude situatie van de schoolgebouwen nog goed. “Alles was oud. Van toilet tot spreekkamers, tot de oude gymzaal die omgebouwd was tot werkruimte.” Het was een flinke uitdaging om het oude gebouw te transformeren naar een meer toekomstbestendig gebouw. Binnen budget, en volgens de huidige eisen op het gebied van onderwijs en duurzaamheid. Er werd kritisch gekeken naar wat behouden kon worden, wat gemoderniseerd moest worden en wat ontbrak. “Ik vind het fijn dat ik een spilfunctie heb gehad door ondersteuning te verlenen aan de projectleider. Dat gaf mij de gelegenheid om MBO Utrecht in alle facetten te leren kennen en onderdeel te zijn van een transitieproject waarin voor iedereen een gebouw, een werkplek, een leerplek zou komen te staan waar iedereen zich prettig bij voelt.”
De Onderwijsboulevard is meer dan een schoolgebouw. Het ontwerp van het gebouw is gericht op verbinding, met een binnenstraat van tweehonderd meter lang als centrale ontmoetingsplaats voor studenten. Praktijklokalen die aan de binnenstraat grenzen zijn transparant. “Daar bedoel ik mee dat de praktijklokalen open zijn, je kan naar binnen kijken en zien wat er allemaal gebeurt op de Onderwijsboulevard.” Zo wordt de binnenstraat een visitekaartje voor MBO Utrecht en maken studenten kennis met al het onderwijs dat wordt gegeven.
De afronding van de ontwikkeling van de Onderwijsboulevard werd gevierd met een feestelijke openingsweek. Tijdens drie evenementen voor gasten, studenten en medewerkers werd volop gebruik gemaakt van het multifunctionele gebouw. Niet alleen de binnenstraat, maar ook de brasserie en het theater werden op feestelijke manier ingewijd. De openingsweek was voor Marianne een hoogtepunt. “Iedereen was gezellig met elkaar aan het praten, nam deel aan de diverse activiteiten, was lekker aan het eten en drinken. Het was sfeervol, gezellig en verbindend. En daar stond natuurlijk die binnenstraat voor.”
Ook al is de Onderwijsboulevard klaar, de projectgroep Transitie huisvesting gaat door en Marianne blijft ondersteunen. MBO Utrecht heeft nog andere locaties en ook die hebben aandacht nodig. Marianne is nog steeds vaak te vinden in de binnenstraat, haar favoriete plek. “Dit is mooi, dit is bijzonder en dat gun je iedere student. Om op een dergelijke school te mogen studeren.”
Benieuwd naar meer verhalen over tien jaar MBO Utrecht? Bekijk ze allemaal via op ons YouTube kanaal of lees meer op onze nieuwspagina.