In januari 2023 bestond MBO Utrecht tien jaar. Op 1 januari 2013 ging MBO Utrecht van start als een kleinschalige instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Utrecht en omgeving. Wat zijn de hoogtepunten uit de afgelopen tien jaar, en welke lessen kunnen we leren uit tien jaar MBO Utrecht?
Sommige studenten en medewerkers lopen al jaren rond bij MBO Utrecht. Maar hoe is het om als nieuwe medewerker aan de slag te gaan? Michel Moelchand werkt sinds 1 november bij MBO Utrecht als conciërge. Wie bij de school binnenkomt, wordt door Michel begroet met een grote smile en nog grotere portie positiviteit.
Het werk dat Michel als conciërge doet is heel veelzijdig: zorgen voor een stukje veiligheid, facilitaire taken oppakken en natuurlijk veel contact met studenten en medewerkers. “Als conciërge ben je er voor iedereen.” En juist dat vindt Michel zo leuk: “Daarom word je betrokken bij alles. Je weet wat er in het gebouw gebeurt, je bent letterlijk het oog van MBO.” Maar het leukste aan het werk vindt Michel het contact met studenten. Laten zien dat hij voor ze klaar staat en een luisterend oor kan bieden. “Dat is leuk en dat waarderen ze.”
Een reguliere werkdag voor Michel start om half 8 met het openen van het pand, een rondje lopen en een lekkere bak koffie. Eerst druppelen medewerkers binnen, totdat de lessen bijna starten. Dan komen de studenten en begint het echte werk: pasjes voor de lift uitgeven, rondes lopen door de school en regelmatig een blik werpen op de camerabeelden. Als geen ander zien conciërges wat er gebeurt in de school. En werken met studenten is geen dag hetzelfde: “de ene dag zijn ze rustig en de andere dag moet ik ze aanspreken. Je moet een beetje met de jongeren meeleven, en dan krijg je een hoop voor elkaar.”
Wat Michel helpt in zijn werk, is zijn onbegrensde optimisme: “Ik ben positief ingesteld over alles.” Vanachter de balie ontvangt hij iedereen met een grote glimlach. “Ik vind het leuk dat ik iedereen kan verwelkomen en dat mensen een goede dag hebben. Positiviteit is bij mij het voornaamste in het leven.”
Wat veel mensen niet direct achter Michel zoeken, is dat hij naast zijn werk bij MBO Utrecht ook een succesvolle muzikant is. Dertien jaar geleden richtte hij de reggaeband Roots Diversity op, waarmee hij optreedt in binnen- en buitenland. De band bestaat uit twaalf leden en speelt zowel covers als eigen nummer. Michel is drummer, want hij geeft zelf toe dat hij totaal niet kan zingen. De band speelde in maart op de Onderwijsboulevard van MBO Utrecht voor medewerkers.
Wat betekent zijn passie voor muziek voor zijn werk? “Reggae is cool en relaxt. Het brengt je tot rust. Reggae zorgt voor mijn positieve, relaxte vibe.” Kortom, dankzij de muziek worden medewerkers en studenten elke dag door Michel begroet met een brede glimlach.
Benieuwd naar meer verhalen over tien jaar MBO Utrecht? Bekijk ze allemaal via op ons YouTube kanaal of lees meer op onze nieuwspagina.