Bindend studieadvies (BSA)

Bij MBO Utrecht ontvang je zowel als BOL-student als BBL-student in alle leerjaren een studieadvies op basis van je studievoortgang en leerhouding. In het eerste leerjaar is het studieadvies verplicht, dit staat zo in de wet.

Het bindend studieadvies in het eerste leerjaar kan positief zijn, maar ook negatief. Als dat zo is dan is dat een bindend negatief studieadvies. Dit betekent dat de student niet verder kan met de opleiding en MBO Utrecht de onderwijsovereenkomst ontbindt.

Het Bindend Studieadvies ontvang je op een vooraf vastgesteld moment:

  • Bij een eenjarige opleiding direct na de eerste onderwijsperiode (tussen de 3e en 4e maand)
  • Bij een meerjarige opleiding 9 maanden na de start van de opleiding
  • Een bindend negatief advies wordt schriftelijk verstrekt met een toelichting
  • De student met een bindend negatief advies kan niet het studiejaar overdoen of zich opnieuw inschrijven voor dezelfde opleiding

Bedoeling BSA

MBO Utrecht ziet het studieadvies als een manier om samen met jou in gesprek te zijn over de voortgang van het leerproces en welke stappen je kunt zetten om je verder te ontwikkelen. Het studieadvies en gesprekken over de studievoorgang zijn onderdeel van de basisbegeleiding en de daaraan gekoppelde SLB/LOB gesprekken die wij met al onze studenten voeren. We proberen je altijd te helpen om verder te komen.

Maar als het onderwijsteam van de opleiding van mening is dat jij niet de ontwikkelmogelijkheden heeft de opleiding met succes af te ronden, dan is het bindend negatief studieadvies een laatste middel als het echt niet anders kan. MBO Utrecht spant zich vervolgens in om je verder te helpen met een andere loopbaan-en studiekeuze binnen of buiten onze school.

Welke criteria worden gehanteerd?

Studievoortgang is altijd een onderdeel van de studieloopbaangesprekken. Bij de studievoortgang kijken we naar de volgende hoofdonderdelen:

  • persoonlijke ontwikkeling
  • professionele ontwikkeling
  • studieresultaten
  • aanwezigheid

MBO Utrecht houdt rekening met de persoonlijke omstandigheden van de student zoals ziekte, zwangerschap of een beperking.

Zorgplicht

Als je een bindend negatief studieadvies hebt gekregen, dan geldt een zorgplicht om je verder te helpen naar een andere opleiding. De Slb’er helpt de je hierbij en schakelt als dat nodig is een adviseur Studentenwelzijn in. Deze periode duurt maximaal 8 weken. Bij een student jonger dan 18 jaar zal altijd overleg met Leerplicht plaatsvinden. De criteria voor het geven van een positief of negatief BSA vind je terug in de OER van jouw opleiding.

Beroepsmogelijkheid

Een (negatief) BSA heeft gevolgen. Daarom heb je recht op een goede voorlichting, een goed onderbouwd studieadvies en de mogelijkheid binnen 10 werkdagen na het BSA in beroep te gaan bij de Commissie voor Beroep van Examens. De student krijgt binnen 20 werkdagen een besluit over dit verzoek.

Infographic BSA: Tijdpad in meerjarige opleiding

Infographic BSA: Wat gebeurt er als je een bindend studieadvies krijgt bij een opleiding van meer dan 1 jaar?

 

Infographic BSA: Tijdpad in eenjarige opleiding
Bindend studieadvies bij een eenjarige opleiding