Passend onderwijs

Elke student is anders en heeft zijn eigen leerproces, talenten en uitdagingen. Studenten kunnen om verschillende redenen passend onderwijs nodig hebben bijvoorbeeld; fysieke beperking, mentale beperking, chronische ziekte, mantelzorg, dyslexie, dyscalculie, autisme spectrumstoornis, ADHD, etc.

Zijn er problemen of loop je ergens tegenaan? Dan zijn er voor jou aanpassingen, voorzieningen of extra begeleiding en ondersteuning mogelijk en maken we het onderwijs passend op jouw onderwijs en ondersteuningsbehoefte.

Het is belangrijk dat we als school snel op de hoogte zijn van jouw behoeften. We kunnen dan samen met je in gesprek over wat je nodig hebt op school. Tijdens de kennismaking of in gesprek met je studieloopbaanbegeleider worden hier dan samen met jou (en je ouders/ verzorgers of externe begeleiders) afspraken over gemaakt.

Individueel begeleidingsplan (IBP)

De afspraken worden vastgelegd in een Individueel Begeleiding Plan (IBP). De afspraken die in het IBP worden vastgelegd worden altijd met jou geëvalueerd. Er zijn studenten die de gehele opleiding aanpassingen nodig hebben maar er zijn ook studenten die alleen bij de start iets nodig hebben en verder ‘gewoon’ de opleiding volgen. We kijken echt naar jouw behoeften.

De afspraken die gemaakt worden gaan bijvoorbeeld over;

  • Behoeften tijdens de schooldag; Heb je extra pauze nodig? Een aangepast rooster? Zit je graag voorin de klas? Werk je met muziek? Kan je onderdelen afronden door zelfstudie?
  • Gebruik maken van voorzieningen; Heb je een lift-pas nodig? Gebruik je voorleessoftware?
  • Aangepaste toetsen en examinering; Heb je extra tijd nodig? Heb je extra voorbereiding nodig op een Centraal Examen?
  • Aanpassingen tijdens de BPV (stage); Heb je een vast aanspreekpunt nodig op stage? Wil je je stage uren verspreiden?
  • Extra ondersteuning; Heb je buiten de klas ondersteuning nodig? Heb je individuele gesprekken nodig of wil je mee doen aan een groepstraining? We kunnen je dan aanmelden bij Team Studentenwelzijn of het buurtteam.

Hoe zorg je dat je gebruik kan maken van passend onderwijs?

Team Studentenwelzijn (TSW)

MBO Utrecht vindt de persoonlijke aandacht voor een student erg belangrijk. Team Studentenwelzijn biedt aan studenten aanvullende ondersteuning welke niet door het onderwijsteam geboden kan worden. Bij TSW werken deskundigen met kennis en ervaring in het begeleiden van studenten met een specifieke ondersteuningsbehoefte. De ondersteuning van TSW is bedoeld op het versterken van jou – de student – en het wegnemen van belemmeringen bij het leren en studeren. Wanneer je extra ondersteuning nodig hebt, kun je terecht bij een van de adviseurs van TSW.

Voor:

  • Studieadviestrajecten: wanneer de gekozen opleiding toch niet bij jou past vanwege het niveau of jouw motivatie, kun je een adviseur Studentenwelzijn vragen je verder te helpen. Een adviseur Studentenwelzijn zal samen met jou kijken naar een andere geschikte opleiding en/of passend traject.
  • Individuele, of coachingstrajecten in een groep, door deskundigen: als je moeilijkheden ervaart met bijvoorbeeld je studiehouding, je gedrag of concentratie. Je kunt bij TSW ook terecht voor trainingen als je bijvoorbeeld hulp kunt gebruiken om te omgaan met faalangst.
  • Intensieve coaching: intensieve begeleiding kan je helpen als je overbelast bent en op meer dan één leefgebied problemen ondervindt (bijvoorbeeld werk, privé, gezondheid en/of familieomstandigheden). Samen met jou kijken we naar wat er nodig is om je studie te kunnen blijven volgen. Je wordt ondersteund in het creëren van een overzicht in je schoolwerk en leven. Met de nadruk op je studieloopbaan werk je aan de vraag: “Hoe combineer ik school met alles wat mij belemmert om een diploma te halen?”
  • Orthopedagoog: als je advies of begeleiding nodig hebt bij (het onderzoeken van) mogelijke leerproblemen. Bijvoorbeeld dyslexie, dyscalculie, concentratie, werkhouding, motivatie, leerbaarheid, sociaal emotionele ontwikkeling.
  • Advies bij passend onderwijzen – passend ondersteunen: wij vinden het belangrijk dat al onze studenten goed begeleid worden in hun ontwikkeling. Als er belemmeringen zijn in je loopbaan en/of leerproces, kijken we samen welke extra begeleiding of ondersteuning je nodig hebt om je schoolloopbaan succesvol voort te zetten. Voor een goede start is het belangrijk dat je vanuit jouw individuele begeleidingsplan (IBP) aangeeft welke specifieke ondersteuningsbehoefte je hebt. Je kunt dan advies krijgen over onderwijsaanpassingen voor jou.

Buurtteam MBO

TSW werkt nauw samen met het Buurtteam MBO. Het Buurtteam MBO is een hulpverleningsteam op MBO Utrecht. Zij helpen je als je te maken hebt met psychosociale problemen thuis of op school en je behoefte hebt aan hulp hierbij. Zij werken samen met jou aan je doelen. Als je hulp wilt van het Buurtteam MBO (en dit nog niet krijgt van het wijkteam in je eigen wijk/woonplaats) dan kan je Slb’er je helpen met hen in contact te komen. Hij/zij plant dan een afspraak en brengt je in contact met iemand van het Buurtteam MBO. Je kunt jezelf ook rechtstreeks aanmelden. Het mailadres is mbo@buurtteamsutrecht.nl of bel naar 06-20980706.

Check it

Check it is een laagdrempelig online platform voor studenten over allerlei zaken die succesvol studeren in de weg kunnen staan. Je kunt er vragen stellen of informatie vinden over bijvoorbeeld dyslexie, financiën, studievaardigheden en mentaal welzijn. Ook is er meer informatie te vinden over de extra begeleidingsmogelijkheden binnen MBO Utrecht.

Combineer Studie en Ouderschap

Bij MBO Utrecht hebben wij aandacht voor studenten die op jonge leeftijd moeder (of vader) zijn of worden. De combinatie van studie en zorg voor (jonge) kinderen is voor een aantal studenten de dagelijkse realiteit. Een opleiding volgen en tegelijkertijd zwanger zijn en/of een kind opvoeden is een uitdaging, studenten kunnen daarbij wel een steuntje in de rug en maatwerk gebruiken. Deze groep gunnen wij, net als alle andere studenten, studiesucces en een volwaardige plek op de arbeidsmarkt. Dit sluit aan bij de MBO Utrecht visie op persoonlijk leren en de zeven beloftes van de pedagogische visie.

MBO Utrecht wil studerende ouders en zwangere studentes ondersteunen in het combineren van zorgtaken en het volgen van onderwijs. MBO Utrecht draagt een gedeelde verantwoordelijkheid voor het studentwelzijn van de individuele zwangere student in het kader van de studie. Studenten die zwanger zijn, begeleiden we zo goed mogelijk bij het afronden van hun opleiding. Dit geldt ook voor studerende vaders. Voor beiden heeft de school een wettelijke zorg- en kwalificatieplicht. Bij de BBL opleidingen stemmen we in overleg met de werkgever het verlof en de ondersteuning af om tot een maatwerkoplossing te komen.

MBO Utrecht wil dat studenten bij zwangerschap en/of ouderschap hun opleiding kunnen afronden en niet om deze reden uitvallen of hun studie beëindigen.

Meer informatie rondom het combineren van studie en ouderschap kun je vinden bij Afspraken en Regels en op Check it.