Voor ouders

De juiste opleiding kiezen en met succes afronden is belangrijk. Als ouder heb je een belangrijke rol in dit proces. Hier vind je handige tips voor het begeleiden van je kind vóór en tijdens de studie. En praktische informatie over het studeren bij MBO Utrecht.

Hoe help ik mijn kind een mbo-opleiding kiezen?

Je kind is het meest succesvol als de studie past bij wat je kind wil, kan en leuk vindt. Maar hoe kom je daar nu samen achter? En welke school kies je vervolgens? Vijf tips voor het begeleiden van jouw kind.

  1. Ga in gesprek en geef ruimte

    Sommige jongeren hebben een spiegel nodig om te ontdekken wat ze echt leuk vinden en waar hun talenten liggen. Praat hierover met uw kind. Wat vindt uw kind echt leuk? Waar is die goed in? Over welke talenten krijgt uw kind de meeste complimenten? Waar wil die echt moeite voor doen?
    Door niet vanuit beroepen en opleidingen te redeneren maar vanuit de kwaliteiten van uw kind komen jullie misschien tot verrassende inzichten. Een studiekeuzetest kan helpen in dat gesprek. Net als een gesprek met de mentor of decaan van uw kind.

  2. Activeer (maar niet teveel)

    Een studiekeuze is heel belangrijk. En tegelijkertijd geen keuze voor het leven. Hoeveel mensen doen het beroep nog waar ze ooit voor zijn opgeleid? Zoek dus een goede balans tussen het activeren van uw kind en haal af en toe de druk van de ketel door te relativeren. Misschien twijfelt uw kind tussen havo en mbo. Kijk goed naar uw kind: hoe leert uw kind het beste?

  3. Laat uw kind ontdekken wat er is

    Ontdek samen welke opleidingen en beroepen er bestaan. Dat kan bijvoorbeeld op de website van KiesMBO. Kijk samen naar filmpjes van beroepen en houd een lijstje bij van dingen die uw kind wel of niet leuk vindt aan dat beroep. Wellicht kan uw kind een dag meelopen met een familielid, kennis of buurman met een interessant beroep.

  4. Proef de sfeer

    Vaak voelen studenten bij binnenkomst van een school of ze zich thuis voelen. Of juist helemaal niet. Ga bij meerdere scholen langs om sfeer te proeven. Bekijk het overzicht van onze studiekeuze-events. Vaak is reistijd een belangrijke overweging en zijn er meerdere plekken waar een opleiding gevolgd kan worden. Elke school is anders en die sfeer proef je het best door er te zijn en te praten met docenten en studenten. Als de keuze zich al wat meer toespitst kan uw kind zich inschrijven voor oriëntatiedagen en meeloopdagen om een nog beter beeld te krijgen.

  5. Vraag een studiekeuzeadviesgesprek aan

    Blijft de keuze ingewikkeld of twijfelt uw kind nog tussen een paar opleidingen? U kunt bij de aanmelding bij MBO Utrecht een studiekeuzegesprek aanvragen. Een studiekeuzeadviseur van onze school gaat met uw kind in gesprek om samen tot de beste keuze te komen.

Studiekeuze-events

Door het hele jaar heen organiseren we regelmatig (online) studiekeuze-events bij MBO Utrecht.

Studiekeuze-events bij MBO Utrecht

Mijn dochter heeft zich van verlegen meisje zo goed doorontwikkeld tijdens haar studie bij MBO Utrecht. Dat vind ik ontzettend mooi om te zien en daar ben ik heel erg dankbaar voor.

Ellen

Studeren met extra begeleiding

Heeft uw kind een beperking, last van dyslexie, of is er behoefte aan extra ondersteuning? Laat dit dan weten bij de aanmelding van uw kind.

Al voordat uw kind met de studie begint gaan we kijken naar de eventuele extra begeleiding die nodig is. MBO Utrecht heeft een uitgebreid ondersteuningsprofiel en samen kijken we wat nodig is zodat uw kind succesvol een studie bij ons kan doorlopen.

Lees meer over extra begeleiding bij MBO Utrecht

Click, onze studiekeuzehulp

Speciaal voor studiekiezers hebben wij een online studiekeuzehulp ontwikkeld. Studenten van MBO Utrecht vertellen in hun vlogs alles over studeren op het mbo, hun opleiding, stage en de sfeer op school.

Bekijk Click

Veelgestelde vragen

Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Bekijk onze pagina veelgestelde vragen eens. Natuurlijk kan je ook altijd contact opnemen via studiekeuze@mboutrecht.nl of app ons op 06-25705051 (op schooldagen bereikbaar tussen 10.00 en 17.00 uur)

  • Wat zijn de kosten van mbo?

    De kosten van een mbo-opleiding zijn hoger dan in het voortgezet onderwijs. Ze vallen uiteen in wettelijke kosten, verplichte en vrijwillige leermiddelen. De kosten van een BBL-opleiding zijn afwijkend.

    Lees meer over kosten van een mbo-opleiding.

  • Kan ik financiële ondersteuning krijgen?

    Het is mogelijk om extra financiële ondersteuning te krijgen wanneer jouw kind jonger is dan 18 jaar en start met een BOL-opleiding.

    Lees meer over financiële ondersteuning.

  • Hoe word ik geïnformeerd over de studievoortgang van mijn kind?

    MBO Utrecht is verplicht om ouders en verzorgers te informeren over hoe het met hun kind gaat op school. Daarvoor organiseren wij ouderavonden en is de Studieloopbaanbegeleider (SLB’er) van uw kind goed bereikbaar per e-mail.

    Wanneer jouw kind 18 jaar of ouder is, vinden wij het informeren over studievoortgang nog steeds belangrijk. MBO Utrecht heeft dan toestemming nodig van de student om informatie over studievoortgang met haar ouders te delen. Jouw kind dient zelf aan te geven dat zij dat wel of niet wil.

  • Wanneer heeft mijn kind schoolvakantie?

    Het overzicht van de schoolvakanties en andere vrije dagen wordt ruim voor het begin van het nieuwe schooljaar vastgesteld.

  • Hoe kan ik een adreswijziging doorgeven?

    Adreswijzigingen kan je via e-mail doorgeven aan de Studentadministratie studentadministratie@mboutrecht.nl.

  • Hoe kan mijn kind een klacht indienen?

    Wij willen jouw kind een prettige leeromgeving bieden. Waar gewerkt wordt, kunnen er ook dingen misgaan. Onderwijs is mensenwerk.

    De eerste stap is altijd om in gesprek te gaan met de docent of medewerker om de vraag onderling op te lossen.

    Wanneer in gesprek gaan niet helpt, is het mogelijk om een klacht in te dienen.