Bekijk ons aanbod

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) (K0067)

In het keuzedeel leer je specifieke zorg en ondersteuning bieden aan mensen met hersenletsel

bekijk alle details opleidingsinformatie downloaden

In het keuzedeel Niet aangeboren hersenletsel (NAH) ontwikkel je basiskennis en de benodigde vaardigheden om op professionele wijze ondersteuning te bieden aan mensen met niet aangeboren hersenletsel. Niet-aangeboren hersenletsel vraagt om een specifieke manier van zorgen en begeleiden, met veel aandacht voor emotionele begeleiding.  

Over het keuzedeel

Ieder hersenletsel is anders en vraagt om een eigen aanpak. Voor iedereen zijn de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel verschillend. Je leert om te gaan met cliënten die levend verlies ervaren. Hoe help je hen nieuwe keuzes te maken op basis van hun wensen en mogelijkheden? Hoe leer je naastbetrokkenen om te gaan met de veranderde leefstijl en het nieuwe gedrag van de NAH-cliënt? Dat en meer komt aan bod in het keuzedeel Niet aangeboren hersenletsel. 

  • Voor wie?

    Zorgprofessionals die hun kennis over niet aangeboren hersenletsel maar vooral ook vaardigheden om deze doelgroep te verzorgen of begeleiden (verder) willen ontwikkelen.

  • Wat ga je leren?

    Tijdens deze opleiding leren medewerkers hoe ze specifieke zorg en ondersteuning kunnen bieden aan NAH-cliënten. De gevolgen van hersenletsel zijn voor elke cliënt anders en vraagt om een eigen aanpak. Er is veel aandacht voor emotionele begeleiding. Zo leren medewerkers ondersteuning te bieden bij het ervaren van verlies en helpen ze hun cliënten bij het maken van nieuwe keuzes, rekening houdend met hun mogelijkheden en wensen. Ook leren ze naasten hoe ze om moeten gaan met het nieuwe gedrag en de veranderde leefstijl.

    Het keuzedeel bestaat uit onderwijsleergesprekken en opdrachten die de medewerkers afwisselend op school, in de eigen tijd of in de praktijk individueel of in groepsverband uitvoeren. Tijdens de masterclass komt een specialist of ervaringsdeskundige vertellen over zijn ervaringen.

  • Resultaat

    Tijdens de opleiding werkt de deelnemer aan beroepsproducten en een praktijkexamen. Na het positief afronden van het keuzedeel ontvangt de deelnemer een officieel mbo-certificaat.

  • Inhoud en vakken

    De opleiding bestaat uit een introductie, een theoretisch deel (4 lesdagen en een masterclass door een professional), een praktijkdeel en een praktijkexamen.
    Onderwerpen die we tijdens de leereenheid behandelen:

    • Wat is NAH, de werking van het brein.
    • Oorzaken en gevolgen van NAH.
    • Begeleiding, observeren, omgaan met veranderd gedrag.
    • Inventariseren van (nieuwe) mogelijkheden, wensen en behoeften.
    • Methodieken en begeleiden.
    • Levend verlies en verliesverwerking naastbetrokkenen.
    • Wet en regelgeving, disharmonisch profiel van de NAH-cliënt
    • Omgaan met ontremd gedrag.
  • Vooropleiding en toelating

    Om deel te nemen aan dit keuzedeel werkt je als verzorgende (IG), verpleegkundige of begeleider maatschappelijke zorg. Je werkt minimaal 16 uur per week in de praktijk.

  • Toetsing en examen

    De onderdelen worden afgerond met een praktijkexamen dat wordt afgenomen door een praktijkassessor die hiertoe bevoegd is. In overleg kan het ook door een docent of op school worden afgenomen m.b.v. een acteur. Extra kosten worden doorberekend.

  • Werkprocessen

    D1-K1-W1: Inventariseren van de (nieuwe) mogelijkheden, wensen en behoeften van de NAH-cliënt.  

    D1-K1-W2: Begeleiden van de NAH-cliënt en naastbetrokkenen bij de verliesverwerking.  

    D1-K1-W3: Omgaan met het disharmonische profiel van de NAH-cliënt.  

    D1-K1-W4: Omgaan met ontremd gedrag van de NAH-cliënt.  

Waarom een keuzedeel?

Jij wilt je eerder behaalde diploma verrijken door je nog verder de kwalificeren in de zorg aan en begeleiding van mensen met niet aangeboren hersenletsel. Er is niet één hersenletsel gelijk aan een andere; voor iedereen zijn de gevolgen verschillend. Niet alleen is het afhankelijk van de plaats van het letsel, ook de ernst en grootte van het getroffen gebied verschilt. Welke onderlinge verbindingen zijn verbroken? Er is vaak een combinatie van letsel en overgebleven vaardigheden, overgebleven kennis en begrip (intelligentie), denkvermogen (cognitie), gedrag en persoonlijkheid. De gevolgen van hersenletsel en de behandel- en begeleidingsmogelijkheden zijn bij velen nog onbekend. Te vaak horen we nu nog van mensen met hersenletsel en zorgprofessionals: had ik dit maar eerder geweten. 

Na dit keuzedeel

Dit verdiepende keuzedeel is ter ondersteuning van specifieke doelgroepen in de gehandicaptenzorg, verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg. Met dit certificaat kunnen ervaren beroepsbeoefenaren (die niveau 3 of 4 beheersen) zich verder verdiepen in de doelgroep/omgeving waarin zij werkzaam zijn. Het werkveld heeft behoefte aan deze gespecialiseerde werknemers, zodat specifieke doelgroepen beter ondersteund worden. Aan dit keuzedeel liggen competentieprofielen ten grondslag die vastgesteld zijn door sociale partners (VGN en de bonden).  

Maatwerkoplossingen voor organisaties en groepen

Hannie van Beers, adviseur Leven Lang OntwikkelenHeeft jouw organisatie specifieke opleidingswensen? MBO Utrecht Op Maat biedt flexibele oplossingen voor wat jij nodig hebt. Samen met jou stemmen we af welke onderwijs nodig is om de actuele scholings- en ontwikkelvragen op de werkvloer te beantwoorden.

Onze adviseur Leven Lang Ontwikkelen helpt je graag met advies over een incompany traject of een offerte op maat. Neem telefonisch contact op via 06-15313970 of laat je gegevens achter.

Vul het contactformulier in

Praktische informatie

duur 10 dagdelen
niveau 3, 4
vorm keuzedeel
start In overleg
  • Academie voor Zorg en Welzijn
  • In overleg
  • K0067 / Niet aangeboren hersenletsel - NAH
  • mbo-certificaat
  • Niet van toepassing.
  • Kosten voor een groep
    € 7.090 voor een groep van 8 deelnemers
    € 65 voor een extra deelnemer (maximaal 15)

    Wilt u een advies of offerte op maat?
    Neem contact op met onze adviseur LLO via 06-15314970 of n
    eem contact met ons op.

Opleidingsinformatie downloaden

Over MBO Utrecht Op Maat

MBO Utrecht Op Maat is de aanbieder van zorgonderwijs op maat. Voor de zorgprofessional die zich verder wil ontwikkelen. Voor de herintreder die kennis en vaardigheden wil opfrissen. Voor de zij-instromer die zich in het vak wil bekwamen. En voor de zorgorganisatie die personeel op basis van de eigen zorgvraag wil scholen. Wij bieden trainingen, bijscholing, leereenheden, keuzedelen en BBL-opleidingen in de zorg. Passend bij jouw instroomniveau, behoefte en tijd. 

“Samen zoeken naar wat past voor een individuele zorgprofessional of zorginstelling is fantastisch. Er is zoveel mogelijk!”

Anneke Klinkhamer, loopbaanadviseur

Vijf redenen om voor Op Maat te kiezen

  1. We bieden persoonlijk onderwijs, passend bij de leer- en ontwikkelbehoefte van de zorgprofessional 
  2. We zijn flexibel en kunnen goed meebewegen met acute zorgvragen die om bijscholing vragen 
  3. Al meer dan veertig jaar opleider in de zorg 
  4. Leren op de werkplek of op goed bereikbare locaties in Utrecht en Hilversum 
  5. Les van ervaren zorg professionals uit de praktijk 

“Het is mooi om onderdeel te zijn van een team op een kleinschalige school. Dit uit zich vooral in de persoonlijke aandacht die er is voor studenten. Iets wat ik ook zelf iedere dag probeer waar te maken.”

Ellen Beringen, officemanager

MBO Utrecht, voor Zorgonderwijs Op Maat

Wil je je verder ontwikkelen als zorgprofessional? Ben je geïnteresseerd in een overstap naar de zorg? Of ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zorgprofessionals in jouw instelling? MBO Utrecht Op Maat is dé aanbieder van zorgonderwijs voor volwassenen in de regio Utrecht. Wij bieden trainingen en bijscholingen, zowel voor de individuele professional als in company voor zorginstellingen. Wij kijken altijd naar de leerbehoefte van de professionals en zorgen dat de ontwikkelingsroute daarbij past en op het juiste moment komt. Flexibel onderwijs op maat!