Bij ouderenzorg speelt vaak complexe problematiek. Ouderen kunnen allerlei lichamelijke gebreken hebben en tegelijk psychische klachten ontwikkelen. Stichting Warande en MBO Utrecht Op Maat werken daarom nauw samen bij het opleiden van zorgprofessionals. ‘We kijken echt op maat wat iemand nodig heeft.’
‘Onze cliënten hebben vaak een combinatie van klachten,’ bevestigt praktijkopleider Els Straalman. ‘Sommigen hebben psychiatrische klachten en laten van daaruit bepaald gedrag zien.’ Warande beschikt over de expertise om daarmee om te gaan. Met 7 locaties in Zeist, Bilthoven en Houten biedt de organisatie een grote verscheidenheid aan ouderenzorg voor verschillende doelgroepen.
‘In Zeist bieden we bijvoorbeeld revalidatiezorg aan voor ouderen die revalideren na een ziekenhuisopname,’ vertelt Els. ‘We hebben ook een screeningsafdeling voor ouderen met beginnende dementie, een ingrijpende hersenziekte, waardoor thuis wonen lastiger wordt. Wij gaan dan na wat er nodig is en waar een cliënt het beste verzorgd kan worden.’ Het aanbod van Warande omvat verder onder andere woonlocaties, crisiszorg en antroposofische zorg.
De organisatie is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Daarom zet Warande flink in op het opleiden van nieuwe medewerkers. ‘Wegens de krapte op de arbeidsmarkt zijn we zelf meer gaan opleiden, legt Els uit. ‘We willen nieuwe zorgverleners binnenhalen en voor langere tijd aan ons binden.’ Jaarlijks lopen ongeveer 150 studenten rond op de verschillende locaties. ‘We willen echt een lerende organisatie zijn.’
In samenwerking met MBO Utrecht biedt Warande een aantal BBL-opleidingen aan: Helpende Zorg & Welzijn, Verzorgende IG en Verpleegkunde. Tijdens de opleidingen wisselen de studenten jaarlijks van afdeling, om ze in aanraking te brengen met verschillende doelgroepen. Alleen bij de eenjarige opleiding Helpende vindt die wisseling niet plaats. ‘Daarbij is de planning wel een flinke puzzel,’ geeft Els aan.
Goede afstemming tussen de student, de opleiding en de praktijk is een vereiste. ‘We vragen natuurlijk wat een student zelf wil en gaan na wat hij of zij nodig heeft om zich te ontwikkelen.’ Daarnaast is het belangrijk dat de studenten de juiste ondersteuning krijgen. De communicatie daarover tussen Warande en MBO Utrecht verloopt gelukkig prima: ‘MBO Utrecht heeft zich binnen Warande een plek verworven en dat werkt echt fantastisch.’
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De theorielessen vinden plaats bij de eigen Warande Academie in Houten. Daar bevinden zich de klaslokalen waar docenten van MBO Utrecht de lessen verzorgen. Als praktijkopleider heeft Els daar regelmatig contact met de docenten en de coördinatoren. ‘We hebben een regiegroep waar ook twee managers zorg in zitten en een ontwikkelaar.’ Medewerkers van Warande verzorgen gastlessen in speciale onderwerpen, zoals palliatieve zorg.
Voor de studenten zijn er in het gebouw van de Warande Academie ook aparte ruimtes om in groepjes te werken. Dat is nodig vanwege het nieuwe onderwijsconcept waar Warande in september, op voorstel van MBO Utrecht, mee begonnen is. ‘FlOW-onderwijs’ legt de regie bij de studenten,’ licht Els toe. ‘Wij vragen hen wat zij nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen tot verpleegkundigen. Dat is ook de visie van Warande: wij motiveren studenten om actief bezig te zijn met hun professionele ontwikkeling.’ Voor die professionele ontwikkeling krijgen de studenten steeds meer keuzemogelijkheden. Inmiddels is een keuzedeel ontwikkeld voor de behandeling van gecombineerde klachten van ouderen. ‘We willen studenten tools geven om ook te kunnen omgaan met psychiatrische klachten.’ Warande gaf daarom bij MBO Utrecht aan dat daar behoefte aan is. Op die manier werken de praktijk en de opleiding in een voortdurende wisselwerking met elkaar samen.
In september start een extra klas Helpende in de zorg. ‘Dat is voor medewerkers die de dagelijkse verzorging van onze cliënten voor hun rekening nemen. Die medewerkers zijn de hele dag aanwezig en vormen daarmee de ogen en de oren van de afdeling.’ Els ziet daar ook altijd kandidaten bij die verder willen leren. ‘We hebben voorbeelden van collega’s die vanuit de functie Helpende nu werken als verpleegkundigen.’
Als het nodig is biedt Warande kandidaten voor werk in de zorg een extra steuntje in de rug. ‘We krijgen veel sollicitaties, onder anderen van anderstaligen, die in de zorg aan de slag willen,’ geeft Els aan. Gebrekkige kennis van het Nederlands kan daarbij een obstakel zijn. MBO Utrecht zorgde daarom voor extra taallessen en maakte het mogelijk dat studenten langer over een opleiding konden doen. Ook hierbij kijken we op maat wat iemand nodig heeft.’ Daaruit blijkt nogmaals het belang van de samenwerking tussen Warande en MBO Utrecht op Maat. Het opleiden van zorgprofessionals is voortdurend in ontwikkeling.