Eerste groepshulpen kinderopvang krijgen certificaat

29 mei 2024

Deze week was de feestelijke afronding van een bijzonder traject: 14 trotse deelnemers aan de Utrechtse proeftuin Kinderopvang ontvingen hun certificaat! Hiermee mogen zij als groepshulp aan de slag bij een kinderopvangorganisatie. En zo zetten de deelnemers hun eerste stap naar een baan in de kinderopvang.

Kinderopvangorganisaties hebben moeite met het vinden van personeel. Tegelijkertijd zijn er veel mensen die graag in de kinderopvang willen werken, maar niet het juiste diploma of taalniveau hebben. Om dit probleem op te lossen, startte in Utrecht een proef om mensen op te leiden tot groepshulp met doorgroeimogelijkheden. Met het mbo-certificaat kunnen de deelnemers aan de slag in de kinderopvang en doorstromen naar een mbo-opleiding.

Deelnemer proeftuin kinderopvang ondertekent certificaat

Oplossing voor een maatschappelijk probleem

Rick Ploemen, teamleider Kind en Onderwijs, legt uit wat het project bijzonder maakt: “Het is een hele fijne samenwerking met gemeente, opleiders en werkgevers. Vanuit een gezamenlijk belang hebben we gekeken naar het maatschappelijke probleem en wat de oplossing is.” Groepshulpen nemen taken uit handen van gediplomeerde pedagogisch medewerkers. Ze helpen bijvoorbeeld met eten en drinken klaarzetten, activiteiten voorbereiden, opruimen en schoonmaken. Zo verlagen groepshulpen de werkdruk van pedagogisch medewerkers.

Deelnemer proeftuin kinderopvang ontvangt certificaat Deelnemers proeftuin kinderopvang

Enthousiast en leergierig

Het traject voor de deelnemers duurde 15 weken. Zij gingen fulltime aan de slag met werken in de praktijk, het volgen van onderwijs en huiswerk maken. Er waren lessen over kinderopvang, Nederlandse taal, vaktaal, werknemersvaardigheden en rekenen en intensieve praktijkbegeleiding. Een pittige periode, waarvoor deelnemers echt gemotiveerd moeten zijn. Gelukkig was dat ook het geval. Docent Nicole Voortman is heel trots op de deelnemers: “Het was een hele enthousiaste groep. Ze zijn met heel veel plezier en leergierigheid dit traject aangegaan. Ze hebben een goed inzicht gekregen in wat een groepshulp is.”

De meeste deelnemers die hebben meegedaan stromen door naar een mbo-opleiding. Met dit diploma op zak kunnen zij straks een baan met meer taken in de kinderopvang krijgen. Daarmee is de proeftuin een groot succes!

Docenten proeftuin kinderopvang bij certificering

Over de Utrechtse proeftuin Kinderopvang

De Utrechtse proeftuin Kinderopvang is een samenwerking van WSP Midden-Utrecht, gemeente Utrecht, Leerwerkloket Utrecht, Platform Kinderopvang Midden-Utrecht en Brancheorganisatie Kinderopvang. NCB Opleidingen geeft de taal- en cultuurlessen. ROC Midden Nederland en MBO Utrecht verzorgen de vakinhoudelijke delen. De studenten leren en werken bij verschillende kinderopvangorganisaties in de regio Midden-Utrecht.