Begeleider maatschappelijke zorg

Maak het verschil in het leven van anderen! Of je nu ouderen ondersteunt, kinderen begeleidt of mensen met een beperking helpt: jouw werk doet ertoe! Start nu met de opleiding Helpende zorg en welzijn.
Tijdens de opleiding leer je hoe je mensen ondersteunt bij hun dagelijkse verzorging en welzijn. Je helpt bijvoorbeeld met aankleden, wassen, eten en stimuleert bewoners of cliënten om te bewegen of mee te doen aan activiteiten. Ook leer je hoe je zorgt voor een prettige en schone leefomgeving, en hoe je aandacht en een luisterend oor biedt.
Je krijgt les in samenwerken, plannen en omgaan met verschillende doelgroepen, zoals ouderen, kinderen of mensen met een beperking. Ook leer je signalen herkennen wanneer iemand extra hulp nodig heeft, en hoe je daarop reageert.
Een belangrijk onderdeel is je stage. Die loop je bijvoorbeeld bij een zorgcentrum, kinderdagverblijf of buurthuis. Tijdens je stage pas je in de praktijk toe wat je op school hebt geleerd. Je krijgt daarbij begeleiding.
Je leert het beste door te ervaren. Bij MBO Utrecht werk je aan échte projecten, met fijne begeleiding. Je kent elkaar, het is gezellig en je ontdekt wat bij jou past. Zo groei jij op jouw manier, het draait om jou.
De algemene vakken zijn Nederlands, rekenen en burgerschap
Binnen de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan de stage, ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. In leerjaar 1 en 2 ga je stagelopen. Het is verstandig om al voordat je begint met de opleiding rond te kijken naar een stageplaats en dit al onder voorbehoud te regelen. Stagelopen mag alleen bij een erkend stagebedrijf. In de stage word je begeleid met “coaching on the job”. We observeren je handelen tijdens de stage en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.
Op school is een bpv-coördinator aanwezig die mee kan helpen met het zoeken van een stage voor de opleiding Helpende zorg en welzijn. Je kunt stage lopen in een zorgcentrum, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg, buurthuizen en een gastouderbureau, een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal, voorschoolse- buitenschoolse opvang of op een basisschool.
De opleiding Helpende zorg en welzijn duurt twee jaar. Dat is afhankelijk van je vooropleiding. In overleg kun je versnellen naar één jaar.
Voor deze opleiding zijn er geen extra toelatingseisen.
Deze mbo-opleiding start eind augustus, na de zomervakantie van regio Midden.
Locatie
Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):
In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding.
Opleidingscode Opleidingscode is een landelijke lijst met erkende opleidingen door de overheid. 25498
Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.
Na de opleiding Helpende Zorg en welzijn kun je aan de slag als helpende in een kinderdagverblijf, buurthuis, revalidatiecentrum, verzorgingstehuis of als gastouder/nanny. Het is maar net wat jou het meest aanspreekt. Maar waar je ook gaat werken, de omgang met mensen staat daarbij centraal.
Doorleren kan ook. Oud-studenten van ons kozen vaak voor de volgende opleiding:
Echt een goede indruk krijgen van de opleiding Helpende zorg en welzijn? Bezoek dan een van onze studiekeuze-events.
Studiekeuze-events"De sfeer op school is echt helemaal top, iedereen kent elkaar zo goed, je voelt je echt gezien."
Laura
Student
Studentenwelzijn, een vaste plek in de organisatie. Sinds dit schooljaar kunnen studenten binnenlopen bij STIP. Het Studie Informatie Punt is iedere dag open en een laagdrempelige manier om vragen te stellen over allerlei onderwerpen. Over schoolzaken, maar ook over dingen die buiten school spelen.
Naast medewerkers van MBO Utrecht zijn er regelmatig mensen van belangrijke organisaties aanwezig. Zoals DUO, Buurtteam MBO, de examencommissie of Jeugdgezondheidszorg.
Meer over STIP6,7
64%
71%
74%