Verzorgende IG BBL

Wil jij het verschil in het leven maken van mensen met een beperking, psychische problemen of een ouderdomsziekte? Start dan met de opleiding Begeleider maatschappelijke zorg.
Met deze driejarige mbo-opleiding op niveau 3 ontwikkel jij je tot begeleider van cliënten. Je bent vooral bezig met uitvoerende taken. Zo voer je bijvoorbeeld het ondersteuningsplan uit. Ook denk je hierover mee.
De doelgroep waarmee je werkt, is divers. Je kunt te maken krijgen met cliënten van alle leeftijden met bijvoorbeeld een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking. Maar ook met cliënten die dak- of thuisloos zijn, psychosociale problemen hebben of gedragsproblemen. Ook cliënten met bijvoorbeeld een ouderdomsziekte, psychiatrische ziekte en/of stoornis of een verslaving horen tot de doelgroep.
Je leert het beste door te ervaren. Bij MBO Utrecht werk je aan échte projecten, met fijne begeleiding. Je kent elkaar, het is gezellig en je ontdekt wat bij jou past. Zo groei jij op jouw manier, het draait om jou.
We leren je tijdens de opleiding hoe je cliënten kunt helpen bij de dagelijkse bezigheden en bij het vergroten van hun zelfredzaamheid. Verder leer je hoe je activiteiten organiseert en begeleidt in verschillende situaties. En hoe je goed luistert en communiceert. Bovendien leer je omgaan met onverwachte situaties en uitdagende omstandigheden.
Belangrijke beroepsgerichte vakken zijn:
Extra uitdaging
We organiseren regelmatig leuke activiteiten om jou extra uit te dagen tijdens je opleiding. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen met challenges en Skills of een symposium bezoeken om je verder te verdiepen in specifieke thema’s.
Het leren vindt voor het grootste deel van de opleiding plaats in de beroepspraktijk, tijdens je stage. Op de werkvloer leer je alle benodigde beroepscompetenties en kun je je persoonlijk ontwikkelen. Je leert dus vanuit de praktijk en maakt op school de koppeling met de theorie.
Tijdens je stage (oftewel: beroepspraktijkvorming) ontwikkel je specifieke vakkennis, vaardigheden en een gezonde dosis zelfkennis. Tijdens de stage krijg je coaching on the job. We observeren je handelen en geven daar feedback op. Dit gebeurt tijdens de stagebezoeken.
Het uitgangspunt is dat je tijdens de opleiding stageloopt bij minimaal twee categorieën zorgvragers, zowel in de wijk als op een afdeling van een zorginstelling.
De opbouw van de stages is als volgt:
In de eerste twee leerjaren loop je stage in de gehandicaptenzorg of ouderenzorg om daar je zorgtechnische examens af te ronden. In leerjaar 3 kun je ervoor kiezen om in een andere omgeving en met een andere doelgroep te werken tijdens je stage.
Je mag je eigen stageplek (BPV-plek) zoeken, bijvoorbeeld via www.stagemarkt.nl. Maar wij kunnen je daar ook bij helpen.
Bij veel BPV-plekken is een Verklaring omtrent Gedrag (VOG) vereist. Deze kan via school worden aangevraagd.
Voor deze opleiding zijn er geen extra toelatingseisen.
Deze mbo-opleiding start eind augustus, na de zomervakantie van regio Midden.
Voor deze opleiding betaal je lesgeld als je op 1 augustus ouder bent dan 18 jaar. Verder moet je rekening houden met de aanschaf van een laptop en kosten voor boeken en andere leermiddelen. Daarvoor moet je rekening houden met onderstaande kosten (ongeveer):
In onze Onderwijs- en examenregeling (OER) vind je informatie over de belangrijkste afspraken van jouw opleiding.
Opleidingscode Opleidingscode is een landelijke lijst met erkende opleidingen door de overheid. 25780
Op Studie in Cijfers zie je hoe tevreden studenten zijn over deze opleiding. En hoeveel kans je hebt op een diploma en een baan.
De opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg is heel breed. Met je diploma op zak kun je aan de slag in verzorgingshuizen, thuiszorg, maatschappelijke opvang en geestelijke gezondheidszorg.
Ook kun je werken in woonvoorzieningen, dagbesteding, justitiële inrichtingen, asielzoekerscentra, sociale werkplaatsen en ziekenhuizen.
Doorleren is ook een mogelijkheid. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4, zoals Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg of Verpleegkunde.
Echt een goede indruk krijgen van deze opleiding? Bezoek dan een van onze studiekeuze-events.
Studiekeuze-events"Toen ik een paar jaar geleden op een Open dag van MBO Utrecht was, sprak deze opleiding mij meteen aan. Kinderen met een beperking helpen, dat is wat ik wil. Het klikte en voelde vertrouwd."
Tom
STIP, het Studie Informatie Punt is iedere dag open voor studenten voor vragen over allerlei onderwerpen. Over schoolzaken, maar ook over dingen die buiten school spelen.
Naast medewerkers van MBO Utrecht zijn er ook regelmatig mensen van organisaties aanwezig als DUO, Buurtteam MBO, de examencommissie of Jeugdgezondheidszorg.
Meer over STIP6,6
51%
91%